تصویب گران شدن برق در مجلس آغاز شد
یک نماینده مجلس گفت که وزارت نیرو دولت سیزدهم فرمولی برای محاسبه تعرفه گذاری اعلام کرده و کمیته نیرو در کمیسیون انرژی مسئول بررسی بیشتر در این رابطه شده است.
علیرضا ورناصری بخشی از مدیریت اصلاح مصرف انرژی را شامل اجرای تعرفه گذاری پلکانی افزایشی IBT و اصلاح تعرفهها عنوان کرد و اظهارداشت: تعرفهگذاری پلکانی برای مشترکان پرمصرف دربرگیرنده همه راهکارها در بخش مدیریت مصرف و اصلاحات یارانه انرژی نمیشود زیرا از ابتدای فرآیند تولید برق در کشور تا زمان توزیع و مصرف، مشکلات بسیار زیادی وجود دارد.
وی افزود: اگر بهدنبال اصلاح روش و الگوی مصرف برق و واقعی کردن قیمت انرژی هستیم، باید همه این فرآیند چندگانه مورد بررسی قرار بگیرد. تعرفهگذاری پلکانی برای بخش خانگی و انتهای زنجیره مصرف مناسب و اثرگذار است.
عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی با اشاره به استفاده نیروگاههای کشور از سوختهای ارزان قیمت گفت: ایران ۳۰۰ روز از سال را از انرژی خورشید بهرهمند است اما چرا باید نیروگاههای کشور با گاز و نفت اداره شوند؟ راهکارهای مختلفی وجود دارند که میتوان برای بهینه سازی مصرف برق از آنها استفاده کرد تا به این واسطه قیمتها واقعی شوند. اکنون حدود ۷۰ درصد از مردم جامعه از الگوی مصرف استفاده میکنند اما همچنان با افت برق و کمبود سوخت مواجه هستیم. این موضوع نشان دهنده وجود دلایل متعددی در بالا رفتن مصرف برق است.
*آیا یارانه انرژی به خانوادههای نیازمند میرسد؟
ورناصری با اشاره به اختصاص یارانههای پنهان انرژی به دهکهای بالای جامعه گفت: طبق اعلام مرکز آمار ایران جمعیت کشور در حدود ۸۲ میلیون نفر است و میزان افرادی که از یارانه دولتی استفاده میکنند در حدود ۷۷ میلیون نفر میشوند، یعنی طبق آمار بیش از ۹۵ درصد از مردم کشور از یارانه استفاده میکنند. سوال اینجاست آیا همه این افراد نیازمند هستند؟
عضو کمیسیون انرژی مجلس بیان کرد: نباید در نظام یارانهای همه خانوادهها یکسان درنظر گرفته شوند بهطور مثال مشترکانی که از انرژی بیشتری استفاده میکنند از یارانه بیشتری نیز بهره مند میشوند. در این فرآیند هم باید به اقشار کمدرآمد جامعه توجه داشت تا عدالت برقرار شود.
*عادلانهکردن نظام توزیع یارانه با تعرفهگذاری پلکانی
وی با بیان اینکه تعرفه گذاری پلکانی افزایشی، راهکاری است که میتواند جلوی تخصیص یارانههای پنهانی را بگیرد، افزود: مشترکان پرمصرف بیشترین استفاده را از برق میبرند، اما کمترین هزینهها را پرداخت میکنند و باید جلوی آن گرفته شود. در راستای اجرای طرح تعرفه گذاری پلکانی افزایشی باید مناطقی که از نظر جغرافیایی مجبور به استفاده بیشتر از انرژی هستند شناسایی شوند و نرخ برق آنها به طور یکسان با دیگر نقاط کشور محاسبه نشود ولی اصل کار بسیار مهم، اثرگذار و درست است.
ورناصری با اشاره به بررسی طرح اصلاح تعرفه گذاری پلکانی در مجلس گفت: با توجه به اینکه قرار است برنامه هفتم توسعه به زودی به مجلس داده شود، سیاستهای یارانهای و تعرفهای اصلاح میشود. نمایندگان مجلس در قانون بودجه ۱۴۰۰ نیز این موضوع را تاکید کردند و در مرحله اول تاکنون نیز وزارت نیرو دولت سیزدهم فرمولی برای محاسبه تعرفه گذاری اعلام کرده و کمیته نیرو در کمیسیون انرژی مسئول بررسی بیشتر در این رابطه شده است.
*تعرفهگذاری اصلاح نشود، با بحران انرژی مواجه میشویم
وی با بیان اینکه با پیش بینی کمبود گاز در فصول سرد سال، احتمال افزایش مصرف گاز و ایجاد بحران در ماههای آینده وجود دارد، تصریح کرد: شرکت گاز با اصلاح تعرفههای پلکانی قیمتی قبل از مواجهه با بحران میتواند جلوی افزایش میزان مصرف برای مشترکان پرمصرف را بگیرد.
ورناصری در پایان سخنانش یادآور شد: در صورتی که شرکت گاز راهکاری برای کنترل و مدیریت مصرف گاز در ماههای بعد درنظر نگیرد، با رشد بالای مصرف روبرو خواهیم بود. اگر اکنون که فرصت هنوز باقی است تدابیری مانند اصلاحات قیمتی پرمصرفها در این خصوص اندیشیده نشود، مانند سال قبل با مشکل قطعی روبرو میشویم.