تولید واکسن استنشاقی کرونا در ایران
رئیس موسسه واکسن و سرمسازی رازی ضمن تشریح جزییات مطالعات بالینی واکسن کووپارس و با بیان اینکه گزارش کامل تحقیقات این واکسن به وزارت بهداشت و سازمان غذا و دارو ارائه شده است، گفت: با این حال هنوز پاسخی از این سازمان برای اجازه مصرف عموم واکسن کووپارس دریافت نکردهایم.
دکتر علی اسحاقی درباره وضعیت ارائه نتایج و مستندات واکسن “کووپارس” انتستیتو رازی، با بیان اینکه گزارش کامل واکسن رازی را به وزارت بهداشت و غذا و دارو ارائه دادیم، گفت: گزارشهای کامل تحقیقات در فاز یک و دو مطالعات را به شکل ۱۰۰ درصدی به وزارت بهداشت و سازمان غذا و دارو ارائه کردیم و خلاصه فاز سوم مطالعات نیز برای وزارت بهداشت و سازمان غذا و دارو ارسال شده است، اما هنوز پاسخی از این سازمان برای اجازه مصرف عموم نگرفتیم.
وی ادامه داد: این در حالی است که قرار بود در شروع فاز سوم کار آزمایی بالینی مجوز اضطراری تزریق واکسن به ما داده شود که محقق نشد. همچنین قرار بود شهریور ماه ۵ میلیون دُز تولید و تولید کردیم اما وقتی با عدم صدور مجوز روبرو شدیم، دلیلی برای انبار نداشتیم.
جزئیات مطالعات بالینی واکسن “کووپارس”
اسحاقی درباره مطالعات بالینی انجام شده در واکسن کووپارس، گفت: فاز اول مطالعات بر روی ۱۳۳ نفر که ۱۳ نفر پیش قراول بودهاند و ۱۲۰ نفر در چهار گروه، سه گروه واکسن با دُزهای ۵، ۱۰ و ۲۰ میکروگرم و یک گروه پلاسبو انجام شد. بر اساس نتایج میزان ایمنیزایی واکسن در دُز ۱۰ میکروگرم در فاز اول ۸۰ درصد بوده است. همچنین عوارض جدی در فاز اول مشاهده نشده و مهمترین عوارض شامل درد محل تزریق، سردرد، خستگی، سرگیجه و تهوع بود.
وی افزود: فاز دوم مطالعه بالینی با ۵۰۰ نفر بود که ۲۵۰ نفر واکسن و ۲۵۰ نفر پلاسبو دریافت کردهاند. در این فاز ایمنی هومورال ۸۰ درصد و ایمنی زایی سلولی بیش از ۷۵ درصد در فاز دوم بوده و عوارض نیز مانند فاز اول بوده و عارضه جدی مشاهده نشده است.
اسحاقی ادامه داد: در عین حال در فاز سوم مطالعه بالینی بر اساس پروتکل باید ۴۰ هزار داوطلب وارد مطالعه شوند که تا زمان تهیه گزارش ۱۵۰۰۰ داوطلب وارد مطالعه شده و تاکنون عارضه جدی در بین داوطلبان مشاهده نشده است.
تولید دُز استنشاقی واکسن “کووپارس”
رئیس موسسه واکسن و سرمسازی رازی درباره وضعیت تولید دُز استنشاقی واکسن کووپارس نیز گفت: دُز سوم هم تولید شده و روز ۵۱، یعنی ۳۰ روز بعد از نوبت دوم واکسن، تجویز میشود.
اسحاقی تاکید کرد: نتایج فاز سوم مطالعه بالینی واکسن کووپارس، ۱۲ مهرماه به سازمان غذا و دارو ارسال شده است. در عین حال تاکنون ۵ میلیون دُز واکسن تولید شده و ظرفیت فعلی تولید واکسن کووپارس ۳ الی ۵ میلیون دُز در ماه است.