خبر مهم سخنگو درباره قانون چک
از ابتدای امسال تا پایان شهریور، نسبت چکهای برگشتی در دسته چکهای قدیمی ۹ درصد و در دسته چکهای بنفش رنگ جدید ۵ درصد بوده که از کاهش ۴۴ درصدی برگشتی ها در چکهای جدیدحکایت دارد.
به گفته سخنگوی اجرای قانون جدید چک، از ابتدای سال تا پایان شهریور ۱۴۰۰، نسبت چکهای برگشتی در دسته چکهای قدیمی ۹ درصد و در دسته چکهای بنفش رنگ جدید ۵ درصد بوده است. که از کاهش ۴۴ درصدی چکهای برگشتی در دسته چکهای جدید و تأثیر مثبت قانون جدید چک حکایت دارد.
قانون جدید چک که از ابتدای امسال توسط شبکه بانکی کشور به طور رسمی در حال اجرا است، با ارائه خدمات مربوط به چکهای جدید از جمله الزام به ثبت و تائید چکهای بنفش رنگ در سامانه صیاد، اعتبارسنجی متقاضیان دسته چک، متمرکز شدن صدور دسته چک در بانک مرکزی و همچنین ایجاد امکان استعلام سوابق صادرکننده چک برای گیرنده آن، بر روند برگشت چک تأثیر مثبتی گذاشت.
به طوری که طبق گفته آمنه نادعلیزاده، سخنگوی اجرای قانون جدید چک در برنامه عصر اقتصاد از رادیو اقتصاد، تا پایان شهریور ماه امسال نسبت چکهای برگشتی در دسته چکهای قدیمی برابر با ۹ درصد و نسبت چکهای برگشتی در دسته چکهای جدید برابر با ۵ درصد شده است.
طبق گفتههای آمنه نادعلیزاده، ۲۱ میلیون فقره از چکهای جدید بنفش رنگ در سامانه صیاد ثبت شده و در بازار به گردش افتاده است. از طرف دیگر مطابق آمار بانک مرکزی، از ابتدای سال ۱۴۰۰ تا پایان شهریورماه در کل ۴۲ میلیون فقره چک مبادله شده است. بنابراین نصف تعداد چکهای مبادلهشده تا پایان شهریورماه، مربوط به چکهای جدید بنفش رنگی است که از ابتدای سال ۱۴۰۰ توزیع شدهاند و پنجاه درصد باقیمانده نیز مربوط به چکهای قدیمی است که این، خبر از استقبال مردم از چکهای جدید دارد.
همچنین سخنگوی اجرای قانون جدید چک، در مورد تأثیر این قانون بر کاهش آمار چکهای برگشتی گفت: تاکنون بخشهای مهمی از قانون جدید چک اجرایی شده است. تا قبل از اجرای قانون جدید چک، افراد میتوانستند تا برگ آخر دسته چک خود را استفاده کنند، حتی اگر همه برگه چکهای صادرشده توسط آنها برگشت میخورد. در حالی که بعد از اجرای قانون جدید چک، در صورتی که چکی برگشت بخورد، سامانه صیاد به صادرکننده اجازه ثبت چک جدید را نمیدهد که این اثر زیادی در کاهش چکهای برگشتی دارد.
در نتیجه، تفاوت ۴۴ درصدی نسبت چکهای برگشتی در دسته چکهای جدید و قدیمی، نشان میدهد که تکالیفی از قانون جدید چک که تاکنون اجرایی شده است توانسته توقعات از قانون جدید چک را براورده کند؛ چرا که از مهمترین دلایل اصلاح قانون چک در سال ۱۳۹۷، کاهش صدور چکهای بلامحل و در نتیجه کاهش نسبت چکهای برگشتی بوده است.
بنابراین، پیگیری بانک مرکزی از شبکه بانکی در جهت اجرای سایر تکالیف بر زمین مانده قانون جدید چک، از جمله اتصال خودپرداز و پیامک به سامانه صیاد جهت ثبت و تائید چک، ایجاد وحدت رویه بین بانکها، نقش بسزایی در کاهش آمار چکهای برگشتی دارد.