نقد و تحلیل

چرا مراجع تقلید نگران آسیب دیدن کرامت ایرانیان هستند

روزنامه جمهوری اسلامی نوشت: فراتر از همه حقوقی که برای انسان می‌توان تصور کرد، حقِ تکریم و حرمت‌داری است. این کرامت، عظمت و بزرگی، نه هبه دیگران که حقِ انسانی و شرعی آحاد ملت است.

از جمله مسلم‌ترین حقوقی که آدمی بدان حقیقت انسانی خود را می‌یابد. وظیفه حاکمیت هم احقاقِ این حق مسلم است حتی اگر به شعار فریاد نکنیم. این یک حقِ دینی است چنان که حضرت آیت‌الله جوادی آملی در دیدار حجت‌الاسلام رئیسی به آن تصریح کردند: “خداوند مردم را «کریم» آفرید؛ «وَ لَقَدْ کَرَّمْنا بَنِی آدَمَ»، روی این اصل کشور را کمیته امدادی اداره کردن برخلاف فرهنگ خلقت است، انسان همانند حیوان نیست که صرفا به دنبال سیر کردن شکم خود باشد، خداوند انسان را با کرامت خلق کرد و دستور داد کرامت انسان محفوظ باشد.”
این دستور یک حکم حکومتی الهی است برای حاکمان تا جوری مدیریت کنند که هر روز بر کرامت مردم افزوده شود. این که خلق خدا هر روز گرفتار مشکلی تازه شوند، شایسته هیچ نظامی نیست چه رسد به نظامی که به شاخص‌های دینی می‌خواهد مردم را صاحب شخصیت و کرامت کند.
این مرجع تقلید این “بایسته” را در کلماتی چنین به رئیس‌جمهور گفتند که: “مسئولان باید همت بلند داشته باشند و بدانند که مدیریت و اقتصاد یک کار علمی است، باید همه تلاش کنند که مردم محترمانه و آبرومندانه زندگی کنند چرا که فقر به معنای نداشتن و نداری نیست، اسلام به شخص ندار، فقیر نمی‌گوید! در فرهنگ اسلام، فقیر کسی است که ستون فقراتش شکسته است، چنین فردی به هیچ کس اعتماد نخواهد کرد. در بیان قرآن، اقتصاد عامل قیام و ایستادگی جامعه است اگر اقتصاد خراب باشد و ستون فقرات جامعه مشکل داشته باشد، مجبور خواهد بود به دیگران باج بدهد.” پس برای این که مردم فقیر نشوند و کشور به این خاطر به ضعف مفرط دچار نشود باید همه ظرفیت‌های داخلی و خارجی را به خدمت بگیریم. راه همان است که این مفسر قرآن به آن توجه می‌دهد؛ “ما هرگز در را به روی خود نمی‌بندیم، ما با کسی قهر نیستیم و با همه کشورها تعامل می‌کنیم.” اما هوشیار هم باید باشیم و بعد دست دادن، انگشت‌های خود را بشماریم. این گونه می‌توان به موفقیت رسید.

شیخ المراجع، حضرت آیت‌الله صافی گلپایگانی نیز با همین رویکرد و با اشاره به اهمیت انتخاب مدیران شایسته برای مناصب مختلف به رئیس‌جمهور گفتند: “سعی کنید بنا به دستور آیه شریفه «اجعلنی علی خزائن الارض انی حفیظ علیم» مدیرانی صالح که حافظ منافع مردم و دانا و آگاه و دلسوز باشند انتخاب نمایید تا بتوانند به مردم شریف به نحو احسن خدمت نمایند.”
دیگر توصیه به رئیسی عقلانیت و تدبیر در اداره کشور بود و سومین توصیه هم همانی که پیشتر فرموده و مورد هجوم بدفهمان و کج قلمان و خود حق پنداران قرار گرفت و آن مسئله ارتباط با جهان بود؛ “باید با حفظ عزّت و اقتدار، با جهان در ارتباط بود و این دولت باید پیام صلح و دوستی را به جهانیان ابلاغ نماید.” نکته‌ای که در کلام آیت‌الله جوادی آملی هم مورد تصریح قرار گرفته است.
دیگر حضرات مراجع نیز در دیدار رئیس جمهور، به جد خواهان تدبیر امور بودند به گونه‌ای که کرامت انسانی و عزت ملی هموطنان حفظ شود. گرانی، تورم، فقر، ناخوش احوالی و دیگر مصائب را گوشزد کردند و حرف آخر همه بزرگواران دعا بود. ما هم دعا می‌کنیم که رئیس‌جمهور رئیسی بتواند مردم و کشور را به موفقیت برساند. در این توفیق است که ما به حقِ مسلم خویش که همانا عزت و کرامت است خواهیم رسید. علاوه بر دعا تا جایی که از دست ما ساخته است همراهی می‌کنیم و دولتمردان در همه نهادهای حاکمیت هم باید تلاش خود را صد چندان کنند تا بتوانیم با عبور از تنگناها به دروازه‌های شکوفایی و میدان پیشرفت و حق مسلم خود مبنی بر داشتن زندگی برتر و مؤمنانه‌تر برسیم. چنین شود.

نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا