مخفیکاری در اعداد د ارقام/ اقتصاد ایران از چه زمانی دچار کسری شدید بودجه شد؟
احمد عزیزی گفت: ما ۵۰ سال کم و زیاد کسری بودجه داشتیم. در سال ۱۳۶۶ بیش از ۵۰ درصد بودجه، کسری بود.
احمد عزیزی، مقام اسبق بانک مرکزی در گفتگو با خبرآنلاین در پاسخ به این سئوال که ایا استقراض از بانک مرکزی در دولت سیزدهم صورت میگیرد یا خیر؟ گفت: تمام دولتهای پس از انقلاب از بانکمرکزی استقراض کردند و رفته رفته وقتی قبح این موضوع در جامعه مشخص شد، دولتها متوسل به پنهانکاری شدند .
وی با اشاره به اینکه همین موضوع یکی از دلایل تخریب سیستم بانکی کشور بود، اضافه کرد: بررسیها نشان میدهد انواع و اقسام تضمینها را دولتها در قوانین بودجه به سیستم بانکی دادهاند تا قرضها را به انواع روشها بگیرند.
این کارشناس ارشد بانکی ادامه داد: دولت اصلاحات منظمتر و به صورت تدریجی استقراض خود را محدود کردند و قرار بود سالانه ۱۰ درصد از تسهیلات تکلیفی کاهش یابد.
وی در توضیح این مطلب ادامه داد: بانکها که در مقابل دولت قدرتی ندارند. مشکلات بانکها که فقط به زیان دهی محدود نمی شود بلکه عمدتا غلط نشان دادن دارایی ها در مقابل بدهی هاست.
مخفیکاری در اعداد د ارقام/ اقتصاد ایران از چه زمانی دچار کسری شدید بودجه شد؟
این کارشناس ارشد بانکی سپس به مساله کسری بودجه اشاره کرد و ادامه داد: گزارش اخیر سازمان برنامه و بودجه نشان میدهد بدهی دولت به مراتب بزرگتر از چیزی است که در گزارشهای بودجه ای می بینیم. تورم باعث می شود ارزش این بدهی کاهش یابد چون سودی که دولت به طلبکاران می دهد ناعادلانه است.
عزیزی افزود: دولتها در ایران به نوعی خلاف گویی در رابطه با عملیات خود از جمله عملیات بودجه و کسری بودجه روی آوردهاند. نمونه این خلافگویی را اخیرا از رییس دولت شنیدیم که گفتند هدف را در سال آینده، بودجه بدون کسری گذاشتهاند. این امری است که از نظر کارشناسی محال است.
وی در توضیح این مطلب ادامه داد: ما ۵۰ سال کم و زیاد کسری بودجه داشتیم. در سال ۱۳۶۶ بیش از ۵۰ درصد بودجه، کسری بود. این روند چندین دهه ادامه داشته و امکان ندارد ما بتوانیم ظرف یک یا دو سال کسری بودجه را حذف کنیم و بودجه متعادل ارائه کنیم مگر اینکه دست به خلاف واقعگویی و پنهان کاری بزنیم و واقعیت امر را در اعداد و تخمینها مخفی کنیم.